Resepi cucur kangkung ni buat sarapan pagi aka breakfast pun sedap. Memandangkan dah bosan makan roti di pagi hari.hehe
Bahan-Bahan
2 cawan gandum
Segenggam ikan bilis
5 ekor udang kecil.(dipotong halus)
beberapa ketul isi ayam.(dipotong halus/dicincang)
1/2 biji bawang Holland (dipotong dadu)
1 biji cili merah (dipotong dadu)
Sedikit sayur kangkung (dipotong kecil-kecil)
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur (tak nak letak pun ok je) nak lembutkan tekstur je
sedikit garam
sedikit air
Cara-Cara
1- Ikan bilis dibuang kepala dan dibasuh.Kemudian ,asingkan udang dari kulitnya dan potong kecil-kecil.
2- Tepung gandum digaul bersama sedikit garam dan baking powder.
3- Campurkan ikan bilis,udang,ayam yang telah dipotong bersama cili merah ,kangkung dan bawang holland. Gaul biar semuanya bercampur
4- Gabungkan kesemuanya dan tambahkan telur.
5- Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran tu sebati dan gaulkan.Jangan terlalu banyak air dan jangan terlalu kurang. Yang sedang-sedang saja..hehe.bajet-bajet la ye.
6- Goreng di dalam minyak yang panas.
Cucur kangkung tak berapa nak boolat (^_^) |
No comments:
Post a Comment