Wednesday, 3 August 2016

Kerabu perut versi kelantan

Aloh aloh aloh sedapnyo bulih make kabu peruk bule bule poso ni..Nak make hok mok buak ,kito nyo duk jauh nga anok nga tok laki.Nak beli sero jauh panggang dari api..mitop resepi nga mok lah gitu gak..

Bahan tumbuk lumat
* 1 ekor isi ikan kembong saiz besar, direbus
* 5 biji bawang merah kecil
* 1 batang serai, hiris halus
* 1 camca teh lada hitam biji

Rebus hingga perut lembut, toskan)
* 500 gram perut lembut yang telah dicuci bersih, hiris kecil, cuci dan toskan*
* 3 ulas bawang putih (ketuk)
*1 inci halia (ketuk)
* 2 liter air

Bahan hiris nipis
* 1 biji bawang besar (hiris halus)
* 1 kuntum bunga kantan (hiris halus)
* 1 biji tomato (buang biji dan Potong dadu)
* 3 tangkai kacang panjang (hiris halus)
* 1 batang timun (buang biji,potong halus)
* 2-3 batang daun kesum
* 4-5 biji limau kasturi, perah jusnya (boleh guna limau nipis)
* 2/3 cawan pati santan
* 5 biji cili padi merah, hiris halus.(kalau hijau,jgn tertukar dgn kcg pjg sudah lerr,berasap telinga nanti)
* 1 camca besar kerisik
* Garam dan gula secukup rasa

Cara membuat :

1 - Dalam satu bekas, masukkan perut yang telah direbus dan dihiris  bersama tomato hiris, kacang panjang, bawang besar, kerisik,saun kesum,timun dan bunga kantan. Gaul sebati.
2 - Tambah bahan tumbuk lumat dan gaul lagi hingga semua mesra.
3 - Tuang santan, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
4 - Gaul lagi dan tambah jus limau kasturi, gaul dan sesuaikan rasa, dan tambah apa yang perlu. 5 -Boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain. Sedap dimakan bersama nasi panas,lagi sedap jika diratah sambil menonton cerita memang x cukup..lalal

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...