Sunday, 1 November 2015

Menu Berpantang ala Moden

Sejak kena berpantang ni, asyik nak nangis je kena makan nasi putih panas , ikan selar bakar , dengan sayur sawi masak air. 20 hari makan menu ni saja. Kadang ikan selar bakar tu dengan sawi air lada hitam tu tak letak garam langsung sebab ustazah nab tak bagi atas alasan peranakan sangat sangat rendah.Time tu dapat makan nasi putih dengan ikan selar je tanpa garam. Tak lalu nak makan mak oiii.. 3 4 suap je..huuu.Google punya google,akhirnya jumpa la menu berpantang ala moden.Tapi lepas 40 hari la baru boleh apply. Kalau tak,sarapan pun dengan 10keping biskut cream cracker hup seng tu dengan air susu fernleaf. Xkenyang lagi makan kurma la. Boleh tambah susu badan.
Ikan Selar bakar + sawi air + nasi panas




Ayam Masak Cendawan
Bahan A
* 2 keping dada ayam
* 1/2 sudu teh gula perang
* 1 sudu teh serbuk pati ayam
* 4 biji cendawan cina
* 1/2 batang lobak merah
* 3 biji kacang buncis
* 1/2 cawan air
* 1/2 sudu besar tepung jagung

Bahan B (kisar)
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 sudu besar lada hitam

1- Panaskan kukusan terlebih dahulu
2 -  Lumurkan dada ayam dengan bahan-bahan kisar B, gula perang dan serbuk pati ayam.Gaulkan rata
3 -  Masukkan dada ayam ke dalam loyang dan kukuskan ayam selama 20minit
4 - Masukkan cendawan cina ,lobak merah dan kacang buncis bersama ayam dan kukus kembali selama 5 minit.
5 - Angkat loyang dan asinngkan dada ayam dan sayur ke dalam pinggan manakala airnya pula dimasukkan semula ke dalam kuali.
6 - Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuali ayam tadi.Kacau sehingga pekat dan angkat.Tuangkan kuah ayam tadi ke atas ayam dan sayur

Ayam BBQ

* 6 keping kepak ayam * 4 ulas bawang putih * 1 sudu teh serbuk cili * 1 sudu teh sos tomato * 1 sudu sos tiram * 1/2 sudu teh serbuk lada hitam * 1 sudu makan madu * 1 sudu jus limau nipis * 1/2 sudu teh oregano * 1 sudu herba thyme 1 - Gaulkan ayam dengan kesemua bahan. 2 - Perapkan di dalam peti selama 1-2 jam.Lagi lama lagi sedap sebab rempah dah meresap ke dalam isi ayam tu. 3 - Bakar di dalam oven dengan suhu 180℃ sehingga masak.Sesekali balikkan kepak ayam. 4 - Sedia dihidang.

Sarapan Sandwich Mama

* 4 keping roti sandwich putih * 2 keping keju cheddar * 2 helai daun salad * 1 biji tomato * 1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk 1 - Panaskan oven suhu 100℃ Bakar roti selama 6-7 minit .Keluarkan. 2 - Letakkan cheese di atas roti dan taburkan sedikit lada hitam.Panaskan didalam oven sehingga keju cair.Keluarkan 3 - Letakkan tomato dan daun salad 4 - Tekapkan roti di atas tomato 5 - Tadaaaa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...