Ikan Selar bakar + sawi air + nasi panas |
Ayam Masak Cendawan
Bahan A
* 2 keping dada ayam
* 1/2 sudu teh gula perang
* 1 sudu teh serbuk pati ayam
* 4 biji cendawan cina
* 1/2 batang lobak merah
* 3 biji kacang buncis
* 1/2 cawan air
* 1/2 sudu besar tepung jagung
Bahan B (kisar)
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/2 sudu besar lada hitam
1- Panaskan kukusan terlebih dahulu
2 - Lumurkan dada ayam dengan bahan-bahan kisar B, gula perang dan serbuk pati ayam.Gaulkan rata
3 - Masukkan dada ayam ke dalam loyang dan kukuskan ayam selama 20minit
4 - Masukkan cendawan cina ,lobak merah dan kacang buncis bersama ayam dan kukus kembali selama 5 minit.
5 - Angkat loyang dan asinngkan dada ayam dan sayur ke dalam pinggan manakala airnya pula dimasukkan semula ke dalam kuali.
6 - Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuali ayam tadi.Kacau sehingga pekat dan angkat.Tuangkan kuah ayam tadi ke atas ayam dan sayur
Ayam BBQ
* 6 keping kepak ayam * 4 ulas bawang putih * 1 sudu teh serbuk cili * 1 sudu teh sos tomato * 1 sudu sos tiram * 1/2 sudu teh serbuk lada hitam * 1 sudu makan madu * 1 sudu jus limau nipis * 1/2 sudu teh oregano * 1 sudu herba thyme 1 - Gaulkan ayam dengan kesemua bahan. 2 - Perapkan di dalam peti selama 1-2 jam.Lagi lama lagi sedap sebab rempah dah meresap ke dalam isi ayam tu. 3 - Bakar di dalam oven dengan suhu 180℃ sehingga masak.Sesekali balikkan kepak ayam. 4 - Sedia dihidang.
Sarapan Sandwich Mama
* 4 keping roti sandwich putih * 2 keping keju cheddar * 2 helai daun salad * 1 biji tomato * 1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk 1 - Panaskan oven suhu 100℃ Bakar roti selama 6-7 minit .Keluarkan. 2 - Letakkan cheese di atas roti dan taburkan sedikit lada hitam.Panaskan didalam oven sehingga keju cair.Keluarkan 3 - Letakkan tomato dan daun salad 4 - Tekapkan roti di atas tomato 5 - Tadaaaa...
No comments:
Post a Comment