Sunday, 4 September 2016

Pari bakar cicah air asam

Resepi Air Asam

Bahan-Bahannya:

** 3 biji cili merah
** 15 cili api
** 1 sudu makan belacan bakar
** 2 sudu teh garam
** 2 sudu teh gula
2 biji tomato - dibelah dua dan dihiris nipis
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris nipis
1 sudu makan kerisik
1 biji cili merah - dihiris bulat nipis
2 atau 3 biji limau kasturi - diambil jusnya. Kulitnya dihiris-hiris
2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air masak - gaul dan asingkan bijinya.

Cara Membuatnya:

1 - Di dalam lesung, tumbuk bahan ** hingga lumat.
2 - Masukkan cili merah hiris. Lenyek-lenyekkan aje.
3 - Masukkan bawang besar. Tumbuk manja-manja aje.
4 - Masukkan tomato. Lenyek-lenyekkan aje.
5 - Masukkan kerisik ke dalam air asam.Kacau rata.
6 - Masukkan bahan tumbuk, gaul rata.
7 - Masukkan jus limau kasturi dan kulitnya yang sudah dihiris. Gaul rata.
8 - Hidangkan bersama ikan bakar... perghhh Memang sedap...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...