Yong taufu homemade |
Kuah hitam
* 2 sudu makan taucu
* 2 sudu makan tpg jgung
* 2 sudu makan tepung gandum
* 3 sudu makan kicap pkat
* 3 sudu makan sos tiram
* 4-5 sudu makan gula
* 3 cawan air
Cara penyediaan :
1 - Masukkan semua dlm blender.. blender bgi taucu halus...
2 - Kemudian masak sehingga mendidih.Tutup api
Kuah merah
* 1/2 cwn kacang tanah goreng (kisar)
* 1 sudu makan tepung gndum (kisar)
* 1 sudu makan tepung jagung (kisar)
* 4- 5 sudu makan gula (kisar)
* 3 cawan air (kisar)
* 1/4 sudu makan garam (kisar)
* minyak
* 3 sudu makan cili kisar
* 2 ulas bawang putih (cincang)
Cara penyediaan :
1 - Blender semua bahan sehingga kacang halus..
2 - Panaskan minyak, tumis bawang putih.
3 - Masukkan 3 sudu makan cili kisar.Kacau sehingga kering..
4 - Masukkan semua bahan yang di blender tadi. Masak sehingga kuah agak pekat.dalam 5 minit.Tutup api
Dah bleh dimakan ngan bebola sayur,bebola ikan,fishcake.jejari ketam,hot dog..sayur.sotong,kangkung celur.yummy..yummy.selamat menjamu selera..Taburkan kacang goreng yg ditumbuk kasar & bijan sangai..huk alos..jeliro sengoti!
No comments:
Post a Comment