Cikidot resepi dari mak mertua lagi..versi my mom lain pulak..hihi..yang penting dua dua resepi sedap dan senang di buat..Barang barang pun mudah dapat tambahan di hari raya Qurban ini..yuhuuu!!! Yang ada buasir tu jangan letak cili banyak sangat tau,merana u olls nanti..
Bahan bahan :
* 500g daging (bahagian batang pinang).
* 4 ulas bawang putih.
* 6 ulas bawang merah
* 1 inci halia
* Kicap manis.
* 3 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar).
* 2 tangkai cili merah (potong kasar).
* 2 tangkai cili hijau (potong serong)
* Bawang besar holland.
* 1/4 cawan air asam jawa
* Bunga lawang,kulit kayu manis,pelaga & bunga cengkih (4 sekawan)
* 5 cawan air
.
Cara penyediaan:
● Panaskan periuk,masukkan minyak kepada anggaran 1/2 senduk minyak,tumis rempah 4 sekawan,bawang merah,halia, bawang putih.
● Masukkan kicap dan serbuk lada hitam,kacau sebentar dan masukkan daging dan air asam jawa
● Masak menggunakan api sederhana dan kerapkan mengacau.Masak sehingga daging empuk
● Masukkan cili yang telah dipotong,garam dan bawang holland yg dihiris membulat.Tutup api
● Siap dihidangkan.
Tips:
Untuk mendapatkan daging yang lembut pastikan ianya tidak di masak terlalu lama di atas api yang besar.
Siap! Daging masak blackpepper |
No comments:
Post a Comment