RESEPI KARI IKAN BAWAL
Dapat 5 bintang pengiktirafan dari encik zauji..hehe..nanti boleh repeat order lagi ye guna resepi ni..cia cia cia.. Isteri mana yang tak gembira dapat pujian dia masak sedap. Lagi sedih bila dikondem.hukhuk T_T
Bahan-bahannya :
* 1 ekor ikan bawal - potong 3
* 3 ulas bawang merah - tumbuk/kisar
* 2 ulas bawang putih - tumbuk/kisar
* 1 cm halia - tumbuk/kisar
* 1 paket serbuk kari- jadikan pes
* 1 cawan santan pekat.
* 1/2 sudu kecil halba campur (biji sawi,jintan manis,jintan kasar dan halba)
* 1 sudu besar asam jawa (tambah air jadikan pes)
* Bendi, tomato, cili padi
* Garam, gula
* Daun kari
* Air
* Minyak
Cara memasaknya :
1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga garing dan masukkan halba campur dan daun kari, kemudian masukkan serbuk kari.Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan ikan gaul sebati dengan rempah. Masukkan sedikit air. Kacau sekejap.
3. Masukkan santan pekat,air asam jawa, garam dan gula/perasa. Kacau sekali sekala (hingga mendidih)
4. Masukkan bendi, tomato dan cili padi.Sesuaikan rasa.Tutup api.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment