Resepi Sambal Belacan Kelantan versi 2
Bahan A
* 2 biji Cili Merah ( Tumbuk)
* 6 biji Cili Api. (Tumbuk)
* 1/2 biji tomato (Buang biji)
Bahan B
* 2 inci Belacan ( Bakar)
* 3 -ulas bwg putih (bakar)
* 1- labu bwg besar ( Bakar)
* 5 biji limau kasturi ( Perah & ambil air)
Garam & Gula secukup rasa
Cara2nya
1 - Basuh bahan2 A dan tumbuk lumat
2 - Bakar Bahan2 B atas dapur
3 - Potong limau kasturi dan di ambil airnya.
4 - Kulit limau tadi, dipotong halus2 @ nipis2..
5 - Campur kan Bahan A & B kedalam bekas..kemudian tambah gula n garam kedalam sambal belacan.. Campur sekali kulit limau..gaul mesra bahan2 tadi.
6 - Simpan semalaman dlm peti ais
No comments:
Post a Comment