Saturday, 2 July 2016

Gulai lemak ikan tongkol versi kelantan style

Masak lemak ikan ayo

Bahan bahan
* 3 ketul Ikan tongkol /ikan ayo
* 1 inci lengkuas
* 1 inci kunyit hidup
* 2 biji cili merah (belah dua)
* 2 keping asam keping
* 3 ulas bawang merah
* 4 batang cili kering
* santan (1 kotak)
* garam & gula
* timun batang (belah,buang biji & potong panjang)

Cara cara
1 - Rebus ikan dengan asam keping dan garam.Setelah masak asing isi dari kuah.
2 - Kisar bawang merah,kunyit hidup,cili kering dan lengkuas dengan sedikit santan.
3 - Masukkan santan dan bahan kisar ke dalam periuk.Masak sehingga gelegak dan kacau sentiasa. Orang melaka sebut ceduk cuah ceduk cuah..hehe
4 - Masukkan isi ikan tadi.
5 - Masukkan timun batang, cili merah ,asam keping, garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...