Tuesday, 26 July 2016

Peria Goreng cili padi bertelur

Tetiba tekak ni rasa nak makan peria yang macam tok mek buat..tekak nak makan yang pahit pahit je.. Time pergi beli barang dapur,ni lah pertama kali beli peria sepanjang 2 tahun perkahwinan ni..haha..okey nak cakap tu je.Jom tengok resepi


* 1 biji peria
* 2 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 biji cili padi (nak pedas tambah lagi)
* 1 biji telur
* 1 genggam ikan bilis/10 ekor
* Perasa
* Garam
* Gula
* Air

1 - Memula belah dua peria,buang biji menggunakan sudu,dan potong nipis - nipis.Rendamkan ke dalam air garam dalam 5 - 10 minit untuk kurangkan rasa pahit (Petua orang dulu - dulu la)
2 - Tumbuk bawang putih,bawang merah dan cili padi.
3 - Panaskan minyak,tumis bahan tumbuk sehingga garing dan masukkan ikan bilis.
4 - Masukkan perasa dan garam dan sedikit gula.
5 - Masukkan telur dan sedikit air,untuk elakkan terlalu kering.
6 - Masukkan peria dan gaul sehingga peria agak layu.Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...