Tetiba tekak ni rasa nak makan peria yang macam tok mek buat..tekak nak makan yang pahit pahit je.. Time pergi beli barang dapur,ni lah pertama kali beli peria sepanjang 2 tahun perkahwinan ni..haha..okey nak cakap tu je.Jom tengok resepi
* 1 biji peria
* 2 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 biji cili padi (nak pedas tambah lagi)
* 1 biji telur
* 1 genggam ikan bilis/10 ekor
* Perasa
* Garam
* Gula
* Air
1 - Memula belah dua peria,buang biji menggunakan sudu,dan potong nipis - nipis.Rendamkan ke dalam air garam dalam 5 - 10 minit untuk kurangkan rasa pahit (Petua orang dulu - dulu la)
2 - Tumbuk bawang putih,bawang merah dan cili padi.
3 - Panaskan minyak,tumis bahan tumbuk sehingga garing dan masukkan ikan bilis.
4 - Masukkan perasa dan garam dan sedikit gula.
5 - Masukkan telur dan sedikit air,untuk elakkan terlalu kering.
6 - Masukkan peria dan gaul sehingga peria agak layu.Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment