Saturday, 11 June 2016
Asam Pedas Ikan Patin
Resepi ni lebih kurang dengan resepi daging masak asam pedas. Guna kuantiti bahan yang sama je tapi versi ikan patin pula. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan
Kisar Halus
* 4 Biji bawang merah
* 3 biji bawang putih
* 1 Inci halia
* 1 inci lengkuas
* 1 Inci kunyit hidup
* ikan patin
* 1 kuntum bunga kantan
* 1 genggam daun kesum
* 1 sudu serbuk cili
* 1 sudu teh serbuk lada hitam
* 2 sudu asam jawa (campur dengan sedikit air,jadikan jus)
* 2 batang serai (ketuk)
* 3 sudu cili kisar
Cara - cara
1 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2 - Masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
3 - Masukkan air asam jawa,serbuk lada hitam,serbuk cili,serai,bunga kantan ,daun kesum dan ikan patin
4 - Didihkan sehingga ikan masak.Tutup api.
5 - Sedia untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment