Tuesday, 21 June 2016

Daging masak hitam

Memang sedap!

Bulan - bulan puasa ni, bila tengok rancangan masakan, mula la terasa nak makan. Semalam tengok rancangan Lesung pipit - Pulau Pinang kat astro ala yang pengacaranya Si Yana Samsudin aka wawa semput tuuu. mami tu nama apa dah lupa pula,duk masak daging masak hitam aka daging masak mamak. Teringat pula nasi kenduri orang utara ni memang banyak lauk daging ni.  Sedap dan cara buatnya pun simple dan senang. Elok - elok je dalam peti ada lebihan daging dalam satu genggam..Jom tengok resepi daging masak hitam ni.
Daging masak hitam aka daging masak mamak dah siap!

Bahan-bahan
* daging (potong nipis /kecil)
* 1 batang serai (ketuk)
* 1 ulas bawang holland/ india (kisar)
* 1 inci halia (kisar)
* 1 cawan kicap pekat manis
* 1 sudu serbuk cili
* 2 sudu cili kisar
* 2 sudu besar serbuk kari
* 2 ulas bawang putih (kisar)
* 3 ulas bawang merah (kisar)
* daun kari 2 tangkai
* daun pandan sehelai
* 4 beradik rempah
   - bunga lawang
   - kulit kayu manis
   - bunga cengkih
   - buah pelaga
* minyak dan air
* garam

Cara - cara
1 - Panaskan minyak dan tumis rempah 4 beradik,daun kari dan bahan kisar.
2 - Masukkan cili kisar dan serai, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan daun pandan.
3 - Masukkan daging,air dan kicap ,tambahkan serbuk cili dan garam.Tunggu dan kacau jarang - jarang sehingga daging empuk dan kuah menjadi agak pekat. Tak perlu tambah gula dah sebab rasa manis tu dapat dari kicap.Saya guna kicap cap kipas udang yang legend gitu.hihi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...