Semua orang boleh buat punya.Simple dan cepat. Post ni untuk rujukan encik suami yang tercinta. Mana tahu, tengah duk sorang - sorang, anak - anak ummi rasa nak makan ikan patin. Eh..anak anak ummi.Buat masa sekarang baru seorang je ni.kikiki. itu pun baru je umur 8 bulan. Mana la tau kan, umur tak berapa nak panjang ke.Jom tambah amal ibadat dulu.
Bahan - bahan
* Minyak
* Ikan Patin
* Serbuk kunyit
* Garam
* Bawang Holland hiris bulat
* Cili merah / hijau
Cara - cara
1 - Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam dulu ye.
2 - Panaskan minyak dan masukkan ikan.
3 - Bila ikan dah 3/4 masak,buang sedikit minyak ke dalam mangkuk besi @ kaca. Jangan pulak masukkan dalam bekas plastik. Cair pulak kang.. Masukkan cili dengan bawang yang dihiris sehingga kelihatan layu.
4 - Psst..psstt..kalau dapat cili hijau versi kelantan..orang panggil lada solok tu,lagi best..bau dia wangi sangat bila digoreng..
Selamat menjamu selera insan - insan yang ku sayang.
No comments:
Post a Comment