Friday, 20 May 2016

Kari Udang




Bahan-bahan

* 1 biji cili merah
* 1 sudu serbuk cili
* 2 sudu serbuk kari
* 2 sudu santan
* 2 ulas bawang merah (tumbuk)
* 3 ulas bawang putih (tumbuk)
* Daun kari
* kacang panjang
* garam
* gula
* 1 cawan air
* minyak

Cara-cara
1 - Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga terbit bau..jangan sampai jiran tetangga bau pula.itu namanya hangit..
2 - Masukkan daun kari.
3 - Satukan serbuk kari,serbuk cili dengan sedikit air.jadikan sebagai pes kemudian masukkan kedalam kuali tadi
4 - Masukkan udang,air,santan dan kacang panjang.
5 - Perisakan dengan garam dan sedikit gula.Rasanya gula tak perlu sangat kerana rasa manis dari udang itu sendiri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...