Tuesday, 3 May 2016

Ubi kayu sira

Sira ubi kayu ke ubi kayu sira?haa..ikut lah..This is my favourite,Simple and yummy..Balik perak hari buruh baru-baru ni,mama ada beri ubi kayu.Mana tak peningnya,tak tahu nak masak apa,rebus je pun bosan juga,tambah-tambah si encik suami memang jenis kurang makan ubi ubian ni..Ke perut iniiiiiii juga masuknya.Sebelum masuk angin,jom kita belasah ubi kayu ini cukup-cukup.

Bahan-bahan
Ubi kayu
Gula kerek/ gula nise
Air
Daun pandan

Cara-cara
1 - Potong ubi kayu bentuk dau supaya mudah nak makan nanti.
2 - Rebus ubi kayu sampai empuk.
3 - Bila dah empuk,buang sedikit air.Tinggalkan sama aras dengan ubi sahaja.
4 - Masukkan daun pandan dan gula kerek yg telah dipecah-pecahkan supaya mudah cair
5 - Kacau sehingga kuah sedikit pekat dan mencapai kelikatan yang diinginkan.hehe.

6 - Sedia masuk ke dalam perut.Bismillah

Sira ubi kayu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...