Resepi dicedok dari mak mertua yang asal dari perak. Bila
makan apa-apa masakan tempoyak terus jatuh cinta..Asalnya
sebelum kahwin,mana pernah sentuh @ makan mana-mana resepi
tempoyak..Durian @ tempoyak yang ada dalam budu pun, ke
mangkuk yang tiada tempoyak juga dicedoknya.Lepas kahwin
dengan orang perak ni،bila suami mintak ikan keli masak
tempoyak la,ikan patin masak tempoyak la..terus dapat makan
makanan yang bernama tempoyak ni.tambah-tambah bila mama buat
sambal tempoyak..terangkat sampai ke awan..haha..over pula
kan.Jom intai resepi.
Ikan keli ni biasanya berlendir..salah satu tips nak buang lendir di kulitnya ikan keli tu, curahkan cuka atas ikan keli dan gaul-gaul. kalau tak nak gaul pun tak apa. Cuma perlu rendamkan ikan keli dalam cuka. Biarkan selama 15 minit. Kita akan dapat lihat lendir tu turun dengan sendirinya.. Tak perlu sental tak perlu kikis.
Ikan keli ni biasanya berlendir..salah satu tips nak buang lendir di kulitnya ikan keli tu, curahkan cuka atas ikan keli dan gaul-gaul. kalau tak nak gaul pun tak apa. Cuma perlu rendamkan ikan keli dalam cuka. Biarkan selama 15 minit. Kita akan dapat lihat lendir tu turun dengan sendirinya.. Tak perlu sental tak perlu kikis.
Bahan-bahan
* 1 inci kunyit hidup
* 1 biji timun tua
* 2 batang serai (ketuk)
* 3 sudu isi durian/tempoyak
* 3 ekor ikan keli
* 4 biji cili merah
* air
* gula & garam
Tengok tuu..ikan keli tengah berenang- renang dalam kuali |
Cara-caranya
1 - Kisar cili merah,kunyit hidup bersama air
2 - Masukkan ke dalam periuk bahan yang dikisar,serai yang
diketuk dan tempoyak.Kacau sehingga mendidih.
3 - Masukkan timun dan ikan keli.
4 - Tambah gula dan garam.Tutup api sedia dihidang.
3 ekor rasa tak cukup pula |
mu makan ke ikan keli?ewww
ReplyDeleteof course la..seeedapppp..
Delete