Sunday, 22 May 2016

Keli masak tempoyak


Resepi dicedok dari mak mertua yang asal dari perak. Bila makan apa-apa masakan tempoyak terus jatuh cinta..Asalnya sebelum kahwin,mana pernah sentuh @ makan mana-mana resepi tempoyak..Durian @ tempoyak yang ada dalam budu pun, ke mangkuk yang tiada tempoyak juga dicedoknya.Lepas kahwin dengan orang perak ni،bila suami mintak ikan keli masak tempoyak la,ikan patin masak tempoyak la..terus dapat makan makanan yang bernama tempoyak ni.tambah-tambah bila mama buat sambal tempoyak..terangkat sampai ke awan..haha..over pula kan.Jom intai resepi.

Ikan keli ni biasanya berlendir..salah satu tips nak buang lendir di kulitnya ikan keli tu, curahkan cuka atas ikan keli dan gaul-gaul. kalau tak nak gaul pun tak apa. Cuma perlu rendamkan ikan keli dalam cuka. Biarkan selama 15 minit. Kita akan dapat lihat lendir tu turun dengan sendirinya.. Tak perlu sental tak perlu kikis.


Bahan-bahan

* 1 inci kunyit hidup
* 1 biji timun tua
* 2 batang serai (ketuk)
* 3 sudu isi durian/tempoyak
* 3 ekor ikan keli
* 4 biji cili merah
* air
* gula & garam
Tengok tuu..ikan keli tengah berenang- renang dalam kuali

Cara-caranya
1 - Kisar cili merah,kunyit hidup bersama air
2 - Masukkan ke dalam periuk bahan yang dikisar,serai yang diketuk dan tempoyak.Kacau sehingga mendidih.
3 - Masukkan timun dan ikan keli.
4 - Tambah gula dan garam.Tutup api sedia dihidang.

3 ekor rasa tak cukup pula

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...