Monday 28 July 2014

Satay Bonda

Satay Bonda

Bahan-bahan
1 ekor ayam/ 1 kg daging
4 batang serai
1 cawan gula
3 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
½ sudu besar garam
Sedikit asam jawa
3 sudu besar ketumbar
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
½ inci halia
Serbuk kunyit

Cara-cara
1. Ayam dihiris halus dan digaul dengan air asam jawa.
2. Ketumbar ,jintan putih dan jintan manis digoreng tanpa minyak dan kemudian ditumbuk
3. Bawang putih, bawang merah ,serai dan halia juga ditumbuk
4. Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk, garam,gula dan serbuk kunyit ke dalam ayam. Perap beberapa jam.
5. Selepas beberapa jam, cucuk dan bakar.
6. Sedia untuk dimakan!  

*Simpan sedikit ketumbar,jintan manis dan jintan putih yang ditumbuk tadi untuk dimasukkan ke dalam kuah satay.
*Ketika membakar sate, renjiskan minyak yang di ambil di atas kuah ke atas satay yang sedang dibakar menggunakan beberapa batang serai…



makan! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...