Thursday 12 May 2016

Sarapan - Kebab Roti Gardenia Homemade

Biarlah buruk dipandangan mata namun dimulut mengunyah jua ..ewahh..haha

Perghh...terangkat..resepi nak kata simple,tak de la simple sangat..Memandangkan bahan perapan sate ada yang lebih,marilah kita mengoterkan aka mengadjustkan dia menjadi kebab yang super yummy .. sebijik rasa pasar malam..eh..pasar malam ada rasa ke?heeee...Asalnya resepi ni timbul masa tengah makan kebab pasar malam,inti dia seakan rasa sate. Maka,terbitlah sebuah resepi yang di derhakakan daripada resepi sate yang dicilok dari mak..ngee..

Bahan A (sangai &kisar halus)
* 2 sudu besar Jintan manis 
* 2 sudu Jintan kasar 
*1 sudu besar Ketumbar 

Bahan B (kisar)
* 3 ulas Bawang merah 
* 2 ulas Bawang putih 
* 1 batang Serai 
* 1 inci Kunyit hidup 

Isi ayam dipotong dadu
* 1 sudu besar Serbuk cili
* 1 sudu besar Serbuk kari
* 1 biji Bawang holland
* 5 sudu besar Minyak
Garam & Gula

Roti sandwich
Planta
Timun 
Sos cili 
Mayonis

Cara-cara
1 - Sangai & kisar kering bahan A sampai halus
2 - Kisar bahan B
3 - Satukan bahan A & Bahan B bersama isi ayam yang dipotong dadu..Tambah sedikit gula dan garam.Perap 20 minit
4 - Panaskan minyak,tumis bawang holland yang dipotong dadu sampai layu
5 - Masukkan isi ayam yg diperap tadi,serbuk kari dan serbuk cili.Masak sehingga ayam masak.Kalau terlalu kering,tambahkan sedikit air.Sesuaikan rasa tambah garam & gula.Biarkan seketika.
6 - Parut timun secara memanjang dan kemudian gaulkan bersama inti ayam,sos cili dan mayonis.Ikut citarasa sendiri nk letak banyak mana,sebab ada orang suka sos banyak,ada yang suka sos sedikit.haaa..cenggitu.

7 - Sapukan planta pada roti ,bakar di atas kuali non stick.

8- Bila nak makan,bolehla masukkan inti kebab tadi.

Psstt..tak payah susah-susah pergi pasar malam.Homemade kan hadoooo


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...