Tuesday 14 June 2016

Asam pedas daging

Bahan-bahan

Kisar Halus
* 4 Biji bawang merah
* 3 biji bawang putih
* 1 Inci halia
* 1 inci lengkuas
* 1 Inci kunyit hidup

* daging (potong nipis)
* 1 kuntum bunga kantan
* 1 genggam daun kesum
* 1 sudu serbuk cili
* 1 sudu teh serbuk lada hitam
* 2 sudu asam jawa (campur dengan sedikit air,jadikan jus)
* 2 batang serai (ketuk)
* 3 sudu cili kisar

Cara - cara
1 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2 - Masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
3 - Masukkan air asam jawa,serbuk lada hitam,serbuk cili,serai,bunga kantan ,daun kesum dan daging.
4 - Didihkan sehingga daging empuk.Tutup api.
5 - Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...