Wednesday 29 June 2016

Ikan patin masak sambal

Ikan patin masak sambal
Bahan bahan
* Ikan patin 3 ketul
* 1 inci halia (kisar)
* 1 sudu asam jawa + air (jadikan pes)
* 1 1/2 sudu cili kisar
* 1 sudu sos tomato
* 1 biji bawang holland (kisar)
* 2 ulas bawang putih (kisar)
* 3 ulas bawang merah (kisar)
* gula
* garam
* minyak

Cara penyediaan :-
0 - Ikan patin digaulkan dengan garam kunyit dan digoreng terlebih dahulu.Ketepikan seketika.
1 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2 - Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3 - Masukkan pes asam jawa dan sos tomato.
4 - Perasakan dengan garam dan gula.
5 - Masukkan ikan patin yang telah digoreng tadi.Siap!
Selamat bersahur!
25 Ramadhan 2016.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...