Wednesday 8 June 2016

Kerapu masak merah

Niat di hati nak beli ayam, boleh pulak ayam habis..konon nak berbelanja bajet paling jimat..tetiba bila sampai kat mydin tu,kena tukar plan..Terbeli la pulak ikan paling mahal di abad ini. Rm15 dua ketul ja.Kalau beli ayam,rm15 hengget ni dah dapat seekor ayam versi besar dah. Haha..itu la..main kutip jer tak kenal ikan jenis apa..tengah bayar tu xda rasa apa, taapii bila on the way balik rumah, menyesal tak sudah. Apekah yang merasukku? Pening fikir nak masak apa ikan kerapu ni. Google punya google tak dapat -dapat idea. Lastly, encik suami request buat masak merah lagi memandangkan kacang peas dalam tin masih berbaki.Panjang pula ceritanya ikan kerapu ni.

Bahan-bahan
* Ikan kerapu
* 1 inci halia (kisar)
* 3 ulas bawang merah (kisar)
* 2 ulas bawang putih (kisar)
* 2 biji bawang besar holland (kisar)
* 2 sudu besar sos tomato 
* 2 sudu besar sos cili
* 3 sudu besar cili kisar
* 3 sudu besar kacang peas (guna dalam tin je)
* gula melaka
* garam
* minyak


Cara- cara
1 - Gaulkan ikan kerapu dengan garam dan kunyit.Kemudian goreng dan ketepikan seketika.
2 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.Kemudian masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
3 - Masukkan sedikit air,sos cili,sos tomato dan kacang peas.
4 - Perasakan dengan garam dan gula melaka. Nak guna gula biasa pun boleh.
5 - Masukkan bawang holland yang dipotong secara bulat.
6 - Akhir sekali masukkan ikan kerapu yang telah digoreng tadi.Sedia untuk dikunyah - kunyah.

P/s : Bukan kunyah - kunyah gebu ye..ni kunyah kunyah montel.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...